A harmonikus környezethez hozzátartozik a kényelem, a megfelelő komfortérzet kialakítása, a lelki közérzet biztosítása. Nagyon fontos, hogy minden ember megteremtse magának és a vele együtt élőkkel, a legjobban megfelelő lelki és fizikai környezetét. Amióta a színek hatását fiziológiai és lélektani szempontból tudományosan vizsgálták megállapították, hogy a színdinamikai elvek alkalmazásával harmonikussá tudjuk alakítani a környezetünket. A magasan fejlett tapéta gyártási technológiával 100.000 féle színárnyalattal, a különböző célközönségnek készült tapéták minden igényt kielégítenek.

Minták és színek hatása

A tapéta színének kiválasztásakor érdemes figyelembe kell venni az egyes színek pszichológiai hatását.

  • Piros - érzelmeket felerősítő, izgató, aktivitásra késztető szín.
  • Barna - állandóságot, hovatartozást, biztonságérzetet fejez ki.
  • Sárga - hatása lelkesítő, optimista, megkönnyebbülés érzetet kelt.
  • Zöld - a remény, a nyugalom, az egyensúly színe.
  • Kék - békességre, csendre, rendre ösztönöz, érzékenységünket fokozza.
  • Fehér - a tisztaság, a rend, a semlegesség színe.
  • Lila - az erő, az erotika színe.

A szín mellett szintén fontos a tapétán levő minták mérete, sűrűsége, a vonalvezetés iránya.

A sötét tónusú nagyméretű minták hatására a falfelület kisebbnek tűnik, és arányai megváltoznak. A kisméretű világos színű minták ellenben optikailag nagyítják a szobát. A függőleges csíkok szűkítik a szobát, és növelik magasságát. Ezzel szemben a vízszintes csíkozás hatására a szoba alacsonyabbnak és szélesebbnek tűnik. A diszkrét vízszintes hangsúly a falfelület alsó harmadában ugyanakkor nyugalmat és szélességet kölcsönöz a szobának.

Tapéták fajtájuk szerint:

Bordűrök ( szegőcsík )

általában a tapéta és a mennyezet elválasztásához szolgál, de alkalmas ablakok, ajtókeretek körüli díszítésére is. Manapság egyre kevesebbet használják. Felváltja az ütés álló, festhető szegőléc. Ezekről bővebben itt olvashat.

Papírtapéta

A papírtapéta két réteg papírból áll. A felső mintával nyomtatott réteg így tud ragasztás után is torzulás nélkül megmaradni.

Habosított tapéta

Habosított tapéta szintén két rétegből áll. Az alsó papír rétegre egy habosított réteg kerül, ami biztosítja a felső réteg dombornyomását. Alkalmas erőssebben igénybevett helyiségek tapétázására.

Vinyl tapéta

Ez a tapéta típus egy szintén papír hordozóra épül. Ami a különlegességét biztosítja, mint optikailag és széles felhasználhatóságban, hogy a tapéta egy meleg dombornyomásos eljárással készül. Különlegesen strapabíró és a lakások bármely helységében alkalmazható.

Vlies tapéta

Ennél a típusnál az alsó hordozó réteg egy magas színvonalú textilrost anyag, ami alapvetően megkülönbözteti a Vlies tapétát a többi tapéta típustól. Felhasználása különlegesen egyszerű, mivel itt Önnek csak a falat kell megkenni a ragasztóval, a tapétát nem. Miután így a tapéta szárazon kerül fel a falra, nem fordulhat elő az esetlegesen más tapétáknál tapasztalható száradást követő összehúzódás. Újra tapétázásnál a felsőréteg könnyen lehúzható, a falon maradt Vlies viszont egy kitűnő alapot biztosít Önnek a következő tapétázásnál.

Tapéta márkáink:

 

Poszterek, gyerektapéták